Vážení rodiče, milí žáci,
i v tomto školním roce se zapojíme do sběru pomerančové a citronové kůry.
A proč právě citronová a pomerančová kůra?
V pomerančové slupce je shromážděno mnoho léčivých látek. Velmi bohatá je např. na obsah bioflavonoidů (hesperidin). Lidské tělo si je ale samo nedokáže vytvořit, a proto je musí získávat z potravy. Bioflavonoidy jsou důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Jsou také nezbytné pro optimální využití vitaminu C v organismu. Pomáhají chránit tělo před vnějšími vlivy, posilují imunitní systém a tím pozitivně ovlivňují řadu zdravotních problémů. Pomerančová kůra se využívá v potravinářství (kandované ovoce, perníky, čaje), v kosmetice (sprchové gely, parfémy, aromaterapie) a v lékařství (venofarmaka, venotonika – léky nebo potravinové doplňky, které zvyšují napětí a pevnost žilní stěny). Vyhazujete kůru z pomerančů a citronů? Děláte velkou chybu. Citronová kůra má 5 až 10krát více vitamínů než šťáva z citronu. Citronová kůra je bohatá na vitamin C, vápník, vlákninu a draslík. Obsahuje vonné prchavé esenciální oleje, které pomáhají uvolňovat krevní cévy. Tyto oleje mají silné protizánětlivé účinky, díky čemuž například zmírňují a potlačují bolest kloubů a nervů. Citronová kůra podporuje pocení, chuť k jídlu.
Kůru prosím pořádně vysušte (jde lehce zlomit) a zabalte nejlépe do papírových sáčků. Ty poté nadepište jménem, třídou a připište váhu kůry.
Sbírat začneme v říjnu.
Prosím, aby žáci nosili řádně vysušenou a hmyzem nenapadenou kůru do třídy 5.D (hned vedle školní knihovny) a to každý den ráno 7.30-7.45 nebo o velké přestávce.
Každý měsíc (v případě prázdnin možno později) budu vyhlašovat 3 nejlepší sběrače, kteří dostanou diplom a malou drobnost jako odměnu.
Těším se na naši spolupráci, kůře zdar!
Daniela Lechnerová